Koridor Halısı Nasıl Olmalı?
Aralık 30, 2021Halı Metrekaresi Nasıl Hesaplanır?
Aralık 30, 2021Türk kültüründe halı motifleri kuşkusuz ki çok önemli bir yere sahip. Halı motifleri yalnızca dekoratif amaçla gerçekleştirilen motifler olarak değil, kültürler arası aktarılan ve varlığı nesilden nesile devam eden semboller olarak ele alınıyor.
Türk kültüründe halı motiflerinin her zaman çok önemli bir yeri olduğunu söylemek mümkün. Türk dokumacılığı olarak da adlandırılan ve aslında göçebe sanatı olarak tanımlanan bu sanat, halı ve kilimlerin üzerine dokunan motifler ile hayata geçiriliyor. Halı üzerine dokunan motifler farklı inançları, o dönem içerisinde yaşananları ve yaşam tarzlarını daha net anlamayı mümkün hale getiriyor.
Yaşam tarzları hakkında bilgi veren semboller olarak da ele alınabilecek olan halı motifleri ve anlamları kültürel konulara ilgi duyan herkesin yaptığı bir araştırma haline geldi. Yaşam alanlarının daha estetik olmasını sağlayan ve işlevsel bir dekoratif ürün olması sebebiyle dikkat çeken halıların yalnızca estetik bir ürün olmadığını bunun çok daha fazlası olduğunu ise mutlaka dile getirmek gerekiyor.
Halı Motifleri ve Anlamları
Türk halı motifleri ve anlamları oldukça uzun bir listeye sahip. Kullandığımız halıların yalnızca dekoratif bir parça olmadığını düşünüyorsanız doğru bir düşünce içerisindesiniz demektir. Türk sanatı olarak da adlandırılan ve günümüzde dokumacılık olarak ele alınan halı motifleri kendilerine ait farklı anlamları ile o dönem yaşananları başarılı bir şekilde gözler önüne seriyor. Geçmiş yıllardan bugüne aktif olarak kullanılmakta olan çok sayıda halı motifi olduğunu belirtmek gerekiyor.
Türk topluluklarının dokumacılık konusunda oldukça yetenekli ve usta olduklarını dile getirmek mümkün. Halı ve kilimler kadar çanta ya da çorap gibi pek çok eşyanın da çeşitli motifler ile zenginleştirilen dokumacılık ürünleri haline getirildiğini belirtmek gerekiyor. Durum böyle olduğundan halı motifleri ve anlamları her geçen gün daha çok kişi tarafından merak edilen ve daha sık araştırılan bir konu haline geliyor.
Geleneksel Türk halı ve kilim motifleri yalnızca eşyaları estetik bir görüntü kazandırmak amacıyla hayata geçirilmiyor. Bunun yanı sıra o dönem yaşanan toplumların isteklerini, beklenti ve inanışlarını da sembolize ediyor. Öyle ki geleneksel Türk halı ve kilim motifleri günümüzde geçmiş yıllara dair bir ayna görevi görüyor.
Halı motifleri arasında bulunan ve günümüzde hala görebileceğimiz bir motif olan akrep motifi oldukça etkileyici. Türk motiflerinde de sıklıkla görülebilecek aslan motifi akrebin ölümü sembolize etmesi sebebiyle tercih ediliyor.
Göçebe bir hayat sürmekte olan Türk topluluklarının dışarıdan gelebilecek bütün tehditlere karşı açık bir yaşam tarzına sahip olduklarını söylemek hatalı olmayacaktır. Bu durum ne kadar zor bir hayat yaşadıklarını ancak buna rağmen ne kadar cesur olduklarını da gözler önüne seriyor. Bu doğrultuda Türk halı motifleri arasında bulunan akrep motifinin çok önemli bir yere sahip olduğunu söylemek mümkün.
Türk Kültüründe Halının Yeri ve Motiflerin Anlamı
Türk halı ve kilim motifleri nelerdir sorusuna tek bir şekilde yanıt vermek mümkün değil. Geçmiş yıllardan günümüze gelen çok sayıda motif halen aktif olarak kullanılıyor. Günümüzde en sık karşılaşılan motifler arasında ise;
-
Çocuk motifi: Çocuk ya da insan motifi olarak açıklanabilecek ve geleneksel Türk motifleri arasında sıklıkla karşılaşılan örneklere olan bu motif saflığı ve masumiyeti temsil ediyor.
-
Bereket motifi: Türk halı ve kilimlerin üzerine en çok işlenen motiflerden biri bereket motifi. Farklı şekillerde işlenen bu motif hem meyve hem de çiçek deseni olarak görülebilir. Adından da anlaşılacağı üzere bereket getirmesi adına tercih edilen bu motifin Türk mitolojisi adına önemli bir yere sahip olduğunu belirtmek gerekiyor.
-
Ejderha motifi: Türk kültürüne ait halı motifleri arasında bulunan ve görenlerin ilgisini çeken bir diğer motif ise ejderha motifi. Bu motifin sıklıkla tercih ediliyor olmasını sağlayan en önemli özelliği ise bereket getirdiğine inanılıyor olması. Kanatlı bir hayvan olarak tasvir edilen ve mitolojide sıklıkla görülebilecek olan ejderha Anadolu Selçuklularında bulut olarak sembolize ediliyor. Ancak her iki dönemde de oldukça önemli olduğunu ve kilimler de sıklıkla kullanılan bir motif haline geldiğini söylemek gerekiyor.